Φασόλια μαυρομάτικα
Διατροφικά στοιχεία | ανά 100g |
---|---|
Ενέργεια | 1321kJ/ 315kcal |
Λίπη | 1,2γρ. εκ των οποίων κορεσμέναg |
Κορεσμένα | 0,01gr |
Υδατάνθρακες | 43,7γρ. εκ των οποίων σάκχαραg |
Σάκχαρα | 3,5g |
Πρωτεΐνες | 22,9g. |
Φ. Ίνες | 19g |
Αλάτι | 0,01g |
Μαυρομάτικα ή αμπελοφάσουλα φετεινής εσοδείας από την Στερεά Ελλάδα. Πρόκειται για ημιαναρριχώμενο φασόλι με στρογγυλούς λοβούς μαύρο μάτι. Μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και ξηρικό.
Τα μαυρομάτικα φασόλια όπως και τα υπόλοιπα όσπρια μπορούν να αποτελέσουν το κύριο γέυμα στο διαιτολόγιο μας σε συνδυασμό με διάφορα λαχανικά και δημητριακά. Είναι τροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, καθώς και καλή πηγή υδατανθράκων. Περιέχουν ακόμα βιταμίνες Α ,B,και C καθώς επίσης αποτελούν πηγή ασβεστίου, σιδήρου, καλίου και νατρίου.
Σύμφωνα με τις τάσεις της υγιεινής διατροφής και τις αρχές της μεσογειακής δίαιτας τα μαυρομάτικα φασόλια αποτελούν εξαιρετική επιλογή.
Διατροφικά στοιχεία ανά 100γρ. Ενέργεια: 1321kJ/ 315kcal -Λίπη: 1,2γρ. εκ των οποίων κορεσμένα: 0,01gr – Υδατάνθρακες: 43,7γρ. εκ των οποίων σάκχαρα: 3,5g – Πρωτεΐνες: 22,9g. – Φ. Ίνες: 19g – Αλάτι: 0,01g
Συνταγή για φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα
Συστατικά:
275 γρ μαυρομάτικα φασόλια ΟΛΑ ΒΙΟ
5 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 ματσάκι ρόκα ψιλοκομμένη
3-4 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος
2/3 του φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
χύμος από 1 λεμόνι
10-12 μαύρες ελιές
αλάτι & πιπέρι
Οδηγίες:
Πλένουμε και στραγγίζουμε τα φασόλια.
1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια και κρύο νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει.
2. Τα βάζουμε στη φωτιά και μόλις πάρουν βράση τα αφήνουμε 10 λεπτά και σουρώνουμε το νερό.
3. Τα ρίχνουμε και πάλι στην κατσαρόλα, με φρέσκο νερό όσο να τα σκεπάζει και αλάτι, για να σκληρύνουν και να μη λιώσουν στο βράσιμο.
4. Όταν πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι πολύ (περίπου 20-30 λεπτά).
5. Σουρώνουμε τα φασόλια, κρατώντας 5-6 κουταλιές της σούπες απ’το ζωμό τους.
6. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και το ζωμό που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε αμέσως, ή αφού κρυώσουν λίγο