*Η προλίνη (σύντμηση Pro ή P) είναι ένα α-αμινοξύ. Είναι ένα από τα πρωτεϊνογενετικά αμινοξέα και στο DNA κωδικοποιείται με τα κωδικόνια CCU, CCC, CCA, και CCG. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει προλίνη από άλλες ενώσεις, άρα δεν είναι διατροφικός απαραίτητο αμινοξύ. Είναι το μοναδικό πρωτεϊνικό αμινοξύ το οποίο ενσωματώνει στο μόριό του μια δευτεροταγή αμίνη, δηλαδή το αμινικό άζωτο ενώνεται με δύο αλκυλομάδες (R1-N(H)-R2).
*Η υδροξυπρολίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο κολλαγόνο. Η απέκκριση της υδροξυπρολίνης στα ούρα είναι ένας χρήσιμος δείκτης του μεταβολισμού (αποδόμησης) του κολλαγόνου. Αντανακλά τον ρυθμό αποδόμησης των οστών και έτσι είναι μία καλή εξέταση για την παρακολούθηση της κατάστασης στη νόσο Paget.
Ζελατίνη ζωικής προέλευσης για χρήση στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική (για να πήξει υδαρή μείγματα όπως παγωτά, κρέμες και σάλτσες).
Ανάλογα με την ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί, μπορεί να μας δώσει και πιο «σταθερά» μείγματα, όπως ζελέ φρούτων και τερίνες.
Διατροφικές Πληροφορίες Ανά 100g
Ενέργεια: 1445 kj / 340 kcal
Λίπη: 0,0g
-εκ των οποίων κορεσμένα: 0,0g
Υδατάνθρακες: 0,0g
-εκ των οποίων σάκχαρα: 0,0g
Φυτικές ίνες: 0,0g
Πρωτεΐνες: 85,0g
Αλάτι: 0,25g