Σταφίδα μαύρη Κορινθιακή
Διατροφικά στοιχεία | ανά 100g |
---|---|
Ενέργεια | 1356 kJ / 320 kcal |
Λιπαρά | 0.0g |
Κορεσμένα | 0.0g |
Υδατάνθρακες | 73.0g |
Σάκχαρα | 72.0g |
Εδώδιμες ίνες | 6.8g |
Πρωτεΐνες | 2.9g |
Αλάτι | 0.02g |
Η μαύρη σταφίδα μας (κορινθιακή) είναι προϊόν προστατευμένης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.) με την ονομασία ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ
Αποτελεί διατροφικό θησαυρό για την ελληνική παραγωγή και δικαίως είναι το η πιο πολύτιμη υπερτραφή στην Ελλάδα.Πρόκειται για προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας που πιστοποιείται από τις σύγχρονες κλινικές μελέτες που έγιναν σε εθελοντές και είναι ήδη δημοσιευμένες σε έγκριτα, διεθνή, επιστημονικά περιοδικά, και αποδεικνύουν ότι από την ένταξή της μαύρης (κορινθιακής) σταφίδας στην καθημερινή διατροφή παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση, δημιουργείται «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνεται η «κακή» χοληστερίνη ενώ στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς!
ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΗΣ
Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό την καθιστά ιδανική τροφή για αυτούς που έχουν πρόβλημα με τη γλυκόζη τους αλλά και για αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους και θέλουν να καταναλώνουν τροφές που τους βοηθούν να μην πεινούν.
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει κυρίως, ότι η μαύρη σταφίδα συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Ένα από τα βασικότερα αντιοξειδωτικά που περιέχει είναι οι κατέχινες, η δράση των οποίων είναι να μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και να αποτρέπουν τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων.
Επιπλέον, οι πολιφενόλες που περιέχει προλαμβάνουν παθήσεις της καρδίας μειώνοντας τη χοληστερόλη στο αίμα και τη δημιουργία αθηροματικής πλάκας
Περιέχει πάρα πολλά ιχνοστοιχεία. Κάποια από αυτά συμβάλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Η κύρια διεργασία παραγωγής έχει να κάνει με την ξήρανση του καρπού,
κυρίως της μαύρης σταφίδας, στον ήλιο για μερικές ημέρες (περίπου 10), ενώ ύστερα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ορισμένα πρόσθετα προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα και να επεκταθεί ο χρόνος αποθήκευσης. Η πιο γνωστή ποικιλία μαύρης σταφίδας είναι η κορινθιακή. Οι παραγωγοί συλλέγουν τον καρπό της μαύρης σταφίδας συνήθως τον μήνα Αύγουστο, τον αποξηραίνουν σε ειδικά διαμορφωμένους υπαίθριους χώρους που ονομάζονται αλώνια.
Έπειτα από οκτώ ημέρες (εξαρτάται και από τον καιρό) την γυρίζουν για να αποξηρανθεί και από την άλλη όψη και έπειτα από 2-3 ημέρες (πάλι εξαρτάται από τον καιρό) την μαζεύουν και την πάνε για επεξεργασία. Η επεξεργασία αυτή είναι γνωστή ως “μακινάρισμα”.
Εκεί απορρίπτονται τα περιττά σώματα και ξεχωρίζουν την χοντρή με την ψιλή ρόγα.