Tip: Όταν χρησιμοποιείτε σιρόπια βύνης αντί για ζάχαρη στη ζαχαροπλαστική, θα πρέπει να τα προσθέσετε στα υγρά συστατικά της συνταγής και όχι στα στερεά συστατικά, όπως το αλεύρι. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να προσαρμόσετε τις ποσότητες των στερεών συστατικών για να αποφύγετε τη δημιουργία ενός πολύ υγρού μείγματος.
Παραδοσιακή βυνοποίηση
Η μέθοδος αυτή συνίσταται στην εκβλάστηση των βιολογικών δημητριακών ώστε να απελευθερωθεί ένα ευρύ φάσμα πεπτικών ενζύμων που απαντώνται στη φύση και διασπούν τα άμυλα, τις πρωτεΐνες και τα λίπη των δημητριακών. Αυτά τα άμυλα διασπώνται σε φυσικά σάκχαρα για να δημιουργηθεί ένα εκχύλισμα σιροπιού με υπέροχη γεύση και ισορροπία μαλτόζης και άλλων σακχάρων. Αυτό το σκούρο καφέ, παχύρρευστο και κολλώδες σιρόπι με τη χαρακτηριστική γεύση βύνης είναι περίπου το μισό γλυκό από τη ραφιναρισμένη λευκή ζάχαρη.
Αντίθετα, τα περισσότερα σιρόπια σιτηρών σήμερα παρασκευάζονται με τη χρήση εργαστηριακών ενζύμων που μετατρέπουν γρήγορα και φθηνά τα άμυλα του σιτηρού σε απλούστερα σάκχαρα. Ενώ οι αποδόσεις από την παραδοσιακή βυνοποίηση μπορεί να είναι χαμηλότερες από εκείνες της εργαστηριακής ενζυμικής διαδικασίας, το ευρύτερο φάσμα της ενζυμικής δραστηριότητας που εμπλέκεται στη βυνοποίηση δημιουργεί πληρέστερη γεύση και μπορεί να προσφέρει καλύτερη πεπτικότητα.
Είναι το σιρόπι βύνης καλύτερο από την εξευγενισμένη ζάχαρη;
Η καλύτερη επιλογή φυσικά είναι η αποφυγή της ζάχαρης ή η αντικατάστασή της με πιο φυσικά γλυκαντικά, όπως το σιρόπι βύνης. Αποτελείται από σύνθετα σάκχαρα τα οποία εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος πιο αργά από τη λευκή ζάχαρη και καθώς είναι μη επεξεργασμένο περιέχει επίσης μια σειρά από θρεπτικά συστατικά και μέταλλα.
Συστατικά: Φυτρωμένο κριθάρι*. *Πιστοποιημένο βιολογικό συστατικό.
Μέση Διατροφική Αξία ανά 100γρ: ενέργεια 1314kJ/ 314kcal, λιπαρά 0.2γ – εκ των οποίων κορεσμένα <0,1γ, υδατάνθρακες 92γ – εκ των οποίων σάκχαρα 63γ, πρωτεΐνες 4.4γ, αλάτι 0,13γ