Ρεβύθια μαύρα
Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι είναι τα μαύρα ρεβίθια;
Τα μαύρα ρεβύθια είναι ένα σπάνιο είδος ρεβυθιού με μακρινή καταγωγή στην Ινδία.
Πρόκειται για παλιά ξεχασμένη ποικιλία που λόγω του χρώματος και της χαμηλής απόδοσης εγκαταλείφτηκε η καλλιέργεια του και μετά από έντονη αναζήτηση ξεκίνησε η προσπάθεια να αναβιώσει.
Στην Ινδία, είναι γνωστά ως kala chana και είναι μικρότερα από τα παραδοσιακά ρεβίθια, ενώ στην Ιταλία, ειδικά στις νότιες περιοχές της Puglia και της Basilicata, είναι γνωστά ως ceci neri και είναι μεγαλύτερα από τα ινδικά μαύρα ρεβίθια και ακόμη πιο μαύρα σε χρώμα.
Εκτός από το ότι είναι ελαφρώς πιο καλαίσθητα στη γεύση από τα πιο κοινά ρεβύθια που έχουμε συνηθίσει, αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι το χρώμα τους. Μπορούν να μαγειρευτούν και να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, και να κάνουν ένα μοναδικό και εντυπωσιακό hummus.
Τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά σε σχέση με τα γνωστά μας ρεβύθια τα κατατάσσουν πολύ ψηλά στην διατροφική αλυσίδα χαρακτηρίζοντας τα όχι άδικα σαν ελληνική υπερτροφή.
Οι μη χορτοφάγοι παίρνουν το μερίδιό τους σε πρωτεΐνες από ψάρι και κοτόπουλο, αλλά για τους χορτοφάγους και vegan οι επιλογές είναι περιορισμένες.
Ευτυχώς, τα μαύρα ρεβίθια, δρουν ως σημαντική πηγή πρωτεΐνης για χορτοφάγους.
Επίσης είναι μια μεγάλη πηγή φυτικών ινών, βοηθούν στη ρύθμιση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα στη μείωση του βάρους και στην αποφυγή του σχηματισμού οξέων στο σώμα.
Επίσης, το σελήνιο, ένα ορυκτό που δεν υπάρχει στα φρούτα και τα λαχανικά, βρίσκεται σε αυτό το φαγητό.
Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση των καρκινογόνων ενώσεων στο σώμα.
Οφέλη για τα οστά: Εκτός από την καλή πηγή φωσφορικού, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου και ψευδαργύρου, τα μαύρα ρεβίθια είναι επίσης υψηλά σε ασβέστιο και βιταμίνη Κ, πράγμα που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών.
Η χολίνη, που βρίσκεται στα μαύρα ρεβύθια, βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μόλις 50 γραμμάρια από αυτό μπορεί πραγματικά να οξύνει το μυαλό.
Για υγιή μαλλιά: Τα μαύρα ρεβύθια έχουν πολύ καλή ποσότητα ψευδαργύρου και πρωτεΐνης.Μαγειρική:
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία, ο φλοιός τους είναι πιο συμπαγής και σκληρός. Αυτό κάνει τον χρόνο μαγειρέματος τους πολύ μεγαλύτερο, και ακόμα και έτσι, θα μαλακώσουν μόνο σε κάποιο βαθμό. Μόλις μαγειρευτούν, τα μαύρα ρεβύθια αλλάζουν το χρώμα τους σε πράσινα παραμένουν άθικτα, πράγμα που είναι ακριβώς ο λόγος που τα μαύρα ρεβίθια χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σαλατών παρά για σούπες ή κρέμες.
Παραδοσιακά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ψάρια, μαλάκια και για την παρασκευή χούμους.
Διατροφικά στοιχεία | ανά 100g |
---|---|
Ενέργεια | 1470 kJ / 346 kcal |
Λιπαρά | 4,6 |
Κορεσμένα | 0,6 |
Υδατάνθρακες | 44,5 |
Σάκχαρα | 10,7 |
Εδώδιμες ίνες | 17,4 |
Πρωτεΐνες | 21,7 |
Αλάτι | 0,24 |