Ένα δεύτερο βράσιμο δημιουργεί μελάσσα. Μετά από αυτό το σιρόπι βράζεται για τρίτη φορά, ένα σκούρο ιξώδες υγρό αναδύεται ως μελάσα blackstrap. Έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη κάθε προϊόντος ζαχαροκάλαμου και αποτελεί υπερτροφή. Περιέχει πολλά ανόργανα και οργανικά στοιχεία φυτικής προέλευσης καθώς και φυσικά σάκχαρα που αφομοιώνονται πλήρως από τον οργανισμό. Είναι ιδανική κατά την περίοδο της έμμηνου ρήσης και της εγκυμοσύνης και έχει πολύ θετικά αποτελέσματα σε προβλήματα δυσκοιλιότητας.
Πέρα των πολλών ευεργετικών πλεονεκτημάτων που έχει ο γλυκαιμικός της δείκτης είναι 55 και μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται η χρήση ζάχαρης και κυρίως να αποτελέσει το γλυκό σύμμαχο των διαβητικών.Προσλαμβάνεται καθημερινά είτε σκέτη (με το κουτάλι) είτε αραιωμένη με ζεστό νερό.
Διατροφικά στοιχεία ανά 100g
Ενέργεια 1261kj/297kcal
Λίπη<0,2g
Κορεσμένα<0,1g
Υδατάνθρακες69,6g
Σάκχαρα56g
Φ. Ίνες0,9g
Πρωτεΐνες2g
Σοδιο0,02g