Επειδή όμως κατά τη διαδικασία της παραγωγής, της μεταφοράς και της συντήρησης του γάλακτος εισβάλλουν σε αυτό διάφοροι μικροοργανισμοί, πολλοί από τους οποίους ενδέχεται να είναι παθογόνοι για τον άνθρωπο, το νωπό γάλα, προτού δοθεί στην κατανάλωση, πρέπει να υποστεί θερμική επεξεργασία για να καταστεί ακίνδυνο στους καταναλωτές. Δύο είναι οι βασικές θερμικές επεξεργασίες στις οποίες υποβάλλεται το γάλα: η παστερίωση και η αποστείρωση. Οι θερμικές επεξεργασίες όμως επιφέρουν αλλοιώσεις στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων και μείωση της θρεπτικής αξίας τους, ανάλογα βεβαίως και με τον βαθμό της έντασής τους. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το εβαπορέ γάλα, λόγω της δραστικής θερμικής επεξεργασίας στην οποία υποβάλλεται κατά την παρασκευή του, έχει μικρότερη θρεπτική αξία από το γάλα διαρκείας (UHT γάλα) και ακόμη μικρότερη από το παστεριωμένο γάλα. Και τούτο διότι κατά την παρασκευή του καταστρέφεται η λυσίνη, ένα πολύτιμο για τον άνθρωπο αμινοξύ.
Συστατικά
(εβαπορέ) παστεριωμένο ημιαποβουτυρωμένο γάλα με 4% λίπος*, άπαχο γάλα* (20%) (*=Προϊόν βιολογικής γεωργίας)
Διατροφικά στοιχεία ανά 100γρ.
Ενέργεια: 494kj/117kcal – Λίπη: 4,3g εκ των οποίων κορεσμένα: 2,7g – Υδατάνθρακες: 11,4g εκ των οποίων σάκχαρα: 11,4g – Φ. Ίνες: 0g – Πρωτεΐνες: 8,30g – Αλάτι: 0,31g