Διατροφικά στοιχεία ανά 100γρ.
Ενέργεια: 1425kj/341kcal – Λίπη:1,42g εκ των οποίων κορεσμένα: 0,37g – Υδατάνθρακες: 41,70g εκ των οποίων σάκχαρα: 2,12 g – Φ.Ίνες:15,20g – Πρωτεΐνες: 21,6g – Αλάτι: 0,050g
Ρυζότο με μάυρα φασόλια και μανιτάρια
νερό για το σωτάρισμα
κρεμμύδι, ένα μεγάλο – σκόρδο, μία σκελίδα
μανιτάρια πορτομπέλλο ή κρεμίνι ή άλλα, μισό κιλό
πράσινη πιπεριά – κόκκινη πιπεριά
καστανό ρύζι ΟΛΑ ΒΙΟ, 2 κούπες
μαύρα φασόλια ΟΛΑ ΒΙΟ, μαγειρεμένα, ολόκληρα, 2 κούπες
καλαμπόκι κατεψυγμένο, μία κούπα
ρίγανη ΟΛΑ ΒΙΟ, 2κς – μαντζουράνα ΟΛΑ ΒΙΟ, 1 κσ
ζωμό από το μαγείρεμα των φασολιών (ή ζωμός λαχανικών) 6 κούπες τουλάχιστον
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, κόβουμε μακριές ροδέλες τις πιπεριές και μέγεθος μπουκιάς τα μανιτάρια.
Σοτάρουμε (σε μέτρια προς υψηλή ένταση, π.χ. 6/9) σε λίγο (2-3 κσ) νερό το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μετά προσθέτουμε το σκόρδο, τα μανιτάρια, τις πιπεριές και σοτάρουμε μέχρι τα μανιτάρια να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το καστανό ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέτουμε τα φασόλια, το μισό ζωμό, το καλαμπόκι, τα βότανα, και χαμηλώνουμε την ένταση στο 3-4. Μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά προσθέτοντας σταδιακά όσο ζωμό χρειάζεται για να παραμένουν σκεπασμένα τα υλικά. Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα με ελαφριές κινήσεις, ίσα-ίσα για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κολλήσει ρύζι στον πάτο.