Η διατροφική μαγιά έχει προβιοτική δράση, και για αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στη γαστρεντερική χλωρίδα. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συνδέονται με την ισορροπία της φυσικής λειτουργίας του νευρικού συστήματος, την καλή διάθεση και την ενεργητικότητα των νέυρων του εγκεφάλου.
Η κυριότερη διαφορά της από την μαγιά που χρησιμοποιείται στην μπύρα και το ψωμί, είναι πως πρόκειται για απενεργοποιημένη, και όχι ενεργή, μαγιά. Οπότε δεν πρόκειται να “φουσκώσει”, ούτε και να πολλαπλασιαστεί μέσα στο στομάχι σας, ακόμα κι αν την φάτε ωμή.
Παρασκευάζεται με απλό τρόπο, καλλιεργώντας σακχαρομύκητες Saccharomyces cerevisiae σε ένα πλούσιο σε σάκχαρα μέσο, όπως η μελάσα. Στη συνέχεια απενεργοποιείται με θερμότητα, πλένεται, παστεριώνεται, στεγνώνει και κομματιάζεται σε μικρές νιφάδες.
Συστατικά Ξηρή ανενεργή μαγιά (99%), βιταμίνες: Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9, Β12, θειικός ψευδάργυρος.
Διατροφικά στοιχεία ανά 100γρ. Ενέργεια: 1460kj/349kcal (73kj/17kcal) – Λίπη: 5,0g (0,25g) εκ των οποίων κορεσμένα: 1,0g (0,05g) – Υδατάνθρακες: 19g (0,95g) εκ των οποίων σάκχαρα: 1g (0,05g) – Φ. Ίνες: 20g (1g) – Πρωτεΐνες: 47g (2,4g) – Αλάτι: 0,25g (0,01g) Βιταμίνη Β1: 41mg (2,1mg – 191%*) Βιταμίνη Β2: 18mg (0,9mg – 64%*) – Βιταμίνη Β3: 420mg (21mg – 132%*) – Βιταμίνη B5: 140mg (7mg – 117%*) – Βιταμίνη Β6: 34mg (1,7mg – 121%*) – Βιταμίνη Β9: 4000mcg (200mcg – 100%*) – Βιταμίνη Β12: 44mcg (2,2mcg – 88%*) Ψευδάργυρος: 120mg (6mg – 60%*). (*= Διατροφική Τιμή Αναφοράς).
Χρήση διαλυμένη σε νερό, γάλα, φρούτα, χυμούς λαχανικών, να την πασπαλίζετε σε σούπες, βραστά, μαγειρευτά, σαλάτες και δημητριακά. Για τη διατήρηση των πολύτιμων βιταμινών είναι σκόπιμο να μην θερμαίνεται πάνω από τους 100 βαθμούς κελσίου.