ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Λέγεται πως το λούσιμο με αφέψημα από δαφνόφυλλα βοηθά στην τριχόπτωση. Αν τα μαλλιά σας πέφτουν ή είναι θαμπά, ξεβγάλτε τα μετά το λούσιμο με νερό στο οποίο έχετε βράσει φύλλα δάφνης. Για να σκουρύνετε το χρώμα τους σε περίπτωση που έχουν αρχίσει να ασπρίζουν, βράστε 150 γρ. φρέσκα δαφνόφυλλα, αφήστε το μείγμα να κρυώσει και λουστείτε για 15 μέρες.
Επίσης το μπάνιο με μερικά δαφνόφυλλα στο νερό, ανακουφίζει από κούραση και χαλαρώνει τους μυς σε ένταση. Προσθέστε τη δάφνη στο τέλος του μαγειρέματος, διαφορετικά μπορεί να αφήσει μια πικρή γεύση στο φαγητό.ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Αποφύγετε τις επαλείψεις με σκέτο δαφνόλαδο, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και κοκκινίλες στο δέρμα. Επίσης, μην πίνετε ποτέ δαφνόλαδο γιατί υπάρχει περίπτωση να σας προκαλέσει ναυτία και έντονη τάση για εμετό, αλλά και εγκαύματα στο γαστρικό βλεννογόνο και κολικούς. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να επιφέρει εμμηνόρροια.
Δοσολογία: Αφέψημα: Ρίχνουμε 2-3 φύλλα δάφνης σε ένα φλυτζάνι νερό και τα σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Στην μαγειρική: Νοστιμίζει πιάτα με ψάρι, μπαίνει σε ζωμούς κρέατος, σούπες, φαγητά κατσαρόλας, κυνήγι. Χρησιμοποιείται ακόμη σε λαχανικά τουρσί, μαριναρισμένες ελιές και τυρί, αρωματικό ξύδι και λάδι και σάλτσες.
Περιγραφή: Είναι μικρό δέντρο, με σκούρα πράσινα φύλλα, λογχοειδή, ενώ ο φλοιός του δέντρου είναι σκληρός και γκρίζος. Τα άνθη της δάφνης είναι μικρά και πράσινα και βγαίνουν Μάρτιο με Απρίλιο, ενώ οι καρποί είναι ράγες γαλάζιες.
Συλλογή: Οι καρποί και τα φύλλα της δάφνης χρησιμοποιούνται κυρίως. Τα φύλλα της συλλέγονται όλο το χρόνο, αλλά είναι προτιμότερο κατά το τέλος του καλοκαιριού.