Ψωμί με αλεύρι φαγόπυρο και υπερτροφές
Υλικά για ένα μικρό ψωμί
1/2 κιλό αλεύρι από φαγόπυρο ΟΛΑ ΒΙΟ
1 φακελάκι μαγιά χωρίς γλουτένη 7 γρ.
2 κουτ.γλυκού σπόρους κάνναβης
2 κουτ.γλυκού κράνμπερρυ
2 κούπες χλιαρό νερό
1 κουτ.γλυκού ακατ. ζάχαρη ΟΛΑ ΒΙΟ
3/4 κουτ.γλυκού αλάτι Μεσολογγιου
1 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε μία κούπα χλιαρό νερό και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το λάδι, τους σπόρους κάνναβης και τα κράνμπερρυ και αρκετό από το αλεύρι.
Ζυμώνουμε ενώ στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό (πιθανότατα να μην πάρει ολόκληρη την 2η κούπα. Αν δεν έχετε άλλο αλεύρι φαγόπυρου, να είστε συγκρατημένοι με το νερό γιατί αν πέσει πολύ, θα αναγκαστείτε να προσθέσετε αλεύρι).
Ζυμώνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να δούμε ότι η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια μας.
Διαμορφώνουμε το ζυμάρι μας, το βάζουμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος, το χαράζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 30 περίπου λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου ή σε σβηστό φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για μία ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσει έχουμε ένα εξαιρετικό ψωμί με υπέροχη γέυση γεμάτο ενέργεια και κυρίως εύπεπτο.
ΨΩΜΙ ΦΑΓΟΠΥΡΟ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Το ψωμί, είναι το βασικό φαγητό της διατροφής μας όμως για τα άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί. Οι διαδικασίες παρασκευής του ψωμιού ποικίλουν καθώς και τα συστατικά για να το κάνουμε, έτσι μερικές φορές είναι πιο δύσκολο από ό, τι φαίνεται να βρούμε ένα καλό ψωμί με γεύση και να είναι και αφράτο.
Δεν βρίσκουμε εύκολα αρτοποιεία που να φτιάχνουν ψωμί χωρίς γλουτένη και στο σούπερ μάρκετ βρίσκουμε ένα πολύ βιομηχανικό ψωμί … αλλά η λύση είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε! Στην κουζίνα μας το κάνουμε μόνοι μας! Τολμάς; Προετοιμάστε το φαγόπυρο, το οποίο θα χρειαστείτε
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
- 230 γραμμάρια αλεύρι από το φαγόπυρο ΟΛΑ ΒΙΟ
- 6 g μαγιά μπύρας Biovegan χωρίς γλουτένη
- 10 g ψύλλιουμ ΟΛΑ ΒΙΟ
- 60 γραμμάρια ηλιόσποροι ΟΛΑ ΒΙΟ
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιολάδο
- 280 ml νερού
- αλάτι Μεσολλογγίου
ΟΔΗΓΙΕΣ:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C. Όταν ο φούρνος είναι ζεστός, βάλτε τους ηλιόσπορους στο δίσκο και αφήστε τους αρκετά για να αρχίσουν να γίνονται καφέ (περίπου 5 λεπτά). Όταν δείτε ότι είναι φρυγανισμένα, αφαιρέστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν για να τα αλέσουμε σε ένα μύλο.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα ξηρά υλικά, προσθέστε το λάδι και, τέλος, το νερό. Συνεχίστε να ανακατεύετε με ένα ξύλινο κουτάλι. Πρέπει να έχει λίγη υγρασία, οπότε αν χρεαιστεί προσθέστε λίγο περισσότερο νερό.
Έχετε ένα ορθογώνιο καλούπι προετοιμασμένο, απλώστε λίγο ελαιόλαδο και με τη βοήθεια ενός κουταλιού εισάγετε τη ζύμη ψωμιού. Συμπληρώστε με μια ελαφρώς υγρανθείσα σπάτουλα και κάντε μια γραμμή κατά μήκος της.
Βάλτε το στο φούρνο στους 180 ° C και αφήστε το να ψηθεί πάνω και κάτω για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Όταν βάλετε μια οδοντογλυφίδα, πρέπει να μένει καθαρή για να δείτε ότι είναι έτοιμο, αλλά αν θέλετε αφήστε το για λίγο περισσότερο στο φούρνο. Αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή και αφήστε το να κρυώσει για λίγο. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει στο καλούπι.
Μπορεί να περιέχει | Το προϊόν παράγεται και συσκευάζεται σε εργοστάσιο που επεξεργάζεται σέλινο, γλουτένη, σόγια, λακτόζη, μουστάρδα, γάλα, σησάμι, αυγά, αραχίδες, και καρπούς με κέλυφος. |
Διατροφική Δήλωση ανά 100g | Ενέργεια: 1530kj/361kcal – Λίπη: 2,7g εκ των οποίων κορεσμένα: 0,50 gr – Υδατάνθρακες: 70,7g εκ των οποίων σάκχαρα: 0,40 g – Φ. Ίνες: 3,6g – Πρωτεΐνες: 11,7g – Αλάτι: 0,00g |