Διατροφικές συμβουλές

Οι 4 ομάδες τροφών που χρειάζεται ο θυρεοειδής σας

Ο θυρεοειδής, ο αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και του μεταβολικού ρυθμού, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας όταν δεν λειτουργεί σωστά.

Όταν υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός) προκαλεί κούραση, τριχόπτωση, αϋπνία, αύξηση βάρους, νευρικότητα και προβλήματα μνήμης.

Εξίσου κακός είναι ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής (υπερθυρεοειδισμός), ο οποίος προκαλεί κόπωση, αίσθημα παλμών, διάρροια, κατάθλιψη, δυσανεξία στη ζέστη και αϋπνία.

Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγετε ή να περιορίσετε προκειμένου να διατηρήσετε τον θυρεοειδή σας υγιή. Πρόκειται για όσες περιέχουν μια κατηγορία ενώσεων που ονομάζονται βρογχοκηλογόνα (goitrogens) και οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση του ιωδίου από τον οργανισμό.

Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται στο λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα προϊόντα σόγιας, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια, το σπανάκι και τις φράουλες. Ευτυχώς οι ουσίες αυτές απενεργοποιούνται με το μαγείρεμα.

Για να έχετε έναν υγιή θυρεοειδή χρειάζεστε τα παρακάτω θρεπτικά που βρίσκονται στις εξής τροφές:

Ιώδιο: Τροφές πλούσιες σε ιώδιο είναι ο μπακαλιάρος, ο γαλέος, τα φύκια, το γιαούρτι με λίγα λιπαρά, τα στρείδια, το αγελαδινό γάλα και το φρέσκο τυρί.

ΠΗΓΗ ONMED.GR