Διατροφικές συμβουλές

Έλλειψη βιταμίνης D: Πώς επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D, δηλαδή τα πολύ χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης στο σώμα σας, μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά, να τα κάνει εύθραυστα ή να επηρεάσει τον σχηματισμό τους.

Έλλειψη βιταμίνης D: Πώς επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα

Η βιταμίνη D παίζει επίσης ρόλο στην αντίσταση στην ινσουλίνη, την υπέρταση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, γι’ αυτό σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης.

Αν και η ποσότητα βιταμίνης D που λαμβάνουν οι ενήλικες από τη διατροφή τους είναι συχνά μικρότερη από αυτή που συνιστάται, η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να αναπληρώσει τη διαφορά.

Για τους περισσότερους ενήλικες, η ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν προκαλεί ανησυχία.

Ορισμένες ομάδες ωστόσο, ιδιαίτερα άτομα που είναι παχύσαρκα, έχουν σκούρο δέρμα και είναι άνω των 65 ετών, μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D λόγω της διατροφής τους, της περιορισμένης έκθεσης στον ήλιο ή άλλων παραγόντων.

Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες είναι οι 1.000 διεθνείς μονάδες (IU).

Σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές οδηγίες:

– Βρέφη και παιδιά έως 9 ετών χρειάζονται καθημερινά 400-600 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D.

– Παιδιά από 9 ετών και ενήλικες έως 50 ετών χρειάζονται καθημερινά 600-800 IU βιταμίνης D.

– Ενήλικες άνω των 50 ετών χρειάζονται καθημερινά 1.000 IU βιταμίνης D.

Ενδεικτικά, μία μερίδα σολομού 90 γραμμαρίων παρέχει 447 IU, μία μερίδα τόνου σε νερό 90 γραμμαρίων παρέχει 154 IU, ένα μεγάλο αυγό (ολόκληρο, καθώς η βιταμίνη D βρίσκεται στον κρόκο) παρέχει 41 IU και μία μερίδα κίτρινο τυρί 30 γραμμαρίων παρέχει 6 IU.

Βέβαια, η πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της διατροφής θεωρείται δευτερεύουσα.

Ο οργανισμός μας συνθέτει τη βιταμίνη D κυρίως όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Πηγή: Mayo Clinic