Διατροφικές συμβουλές

Διατροφή χωρίς υδατάνθρακες: Ποια συμπτώματα προκαλεί

Το πρώτο πράγμα που κάνουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος, είναι να κόψουν τους υδατάνθρακες.

Πριν ακολουθήσετε ωστόσο μια διατροφή βασισμένη μόνο στα λιπαρά και τις πρωτεΐνες, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι υδατάνθρακες δεν περιέχουν μόνο τροφές όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα φρούτα, αλλά και οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, το μαρούλι και το μπρόκολο.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτεροι υδατάνθρακες για όσους ακολουθούν ανάλογες δίαιτες, επειδή περιέχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες.

Όταν μιλάμε για διατροφή με λίγους υδατάνθρακες, εννοούμε τον αποκλεισμό των επεξεργασμένων σακχάρων, των επεξεργασμένων δημητριακών και των ζυμαρικών, καθώς και των τροφών με άμυλο όπως το καστανό ρύζι και η κινόα. Τα μη επεξεργασμένα δημητριακά αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και την ινσουλίνη σε υγιή επίπεδα και ρυθμίζουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Εάν τρώτε πολύ λίγους υδατάνθρακες, παίρνετε λιγότερα προβιοτικά και φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου.

Για να κάνετε σωστά δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες, είναι απαραίτητο να τρώτε λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Η αναγκαία ποσότητα υδατανθράκων είναι τουλάχιστον 20 γραμμάρια την ημέρα.

Δείτε κάποιες από τις πιθανές παρενέργειες μια διατροφής με λίγους υδατάνθρακες:

Κούραση: Οι υδατάνθρακες τροφοδοτούν τόσο τους μύες με ενέργεια όταν γυμνάζεστε, όσο και τον εγκέφαλο. Το σώμα καίει περίπου 500 θερμίδες από υδατάνθρακες την ημέρα. Ο εγκέφαλος στηρίζεται στους υδατάνθρακες για να έχει ενέργεια. Χωρίς αυτούς, κουράζεται γρήγορα και θα σας εγκαταλείψει πριν το μέσο της ημέρας, δυσκολεύοντας τη συγκέντρωση. Είναι απαραίτητο να τρώτε υδατάνθρακες τις ώρες που οι απαιτήσεις του οργανισμού είναι αυξημένες, όπως πριν ή μετά από μία προπόνηση. Όσο περισσότερο γυμνάζεστε, τόσο περισσότερες ανάγκες έχει το σώμα σας. Το αυξημένο γλυκογόνο στους μύες, έχει σχετιστεί με καλύτερη απόδοση στις ασκήσεις αντοχής.

ΠΗΓΗ ONMED.GR