Διατροφικές συμβουλές

Δίαιτα DASH: Σε πόσο διάστημα και σε ποιο βαθμό μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

Η διατροφή για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, γνωστή και ως δίαιτα DASH, και γενικά μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μειώνει τη βαθμολογία κινδύνου 10ετούς αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD) κατά περίπου 10% σε διάστημα οκτώ εβδομάδων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η Sun Young Jeong, από το Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστώνη και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν δεδομένα από την αρχική μελέτη DASH για να προσδιορίσουν την επίδραση της συγκεκριμένης δίαιτας στον 10ετή κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου έναντι μιας δίαιτας ελέγχου ή πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά.

Η ανάλυση περιελάμβανε 459 ενήλικες (ηλικίας 22 έως 75 ετών).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δίαιτα DASH και η διατροφή με φρούτα και λαχανικά μείωσαν τον κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου για 10 χρόνια κατά 10,3% και 9,9%, αντίστοιχα, χωρίς να παρατηρηθούν διαφορές μεταξύ αυτών των ομάδων.

Η επίδραση ήταν πιο έντονη στις γυναίκες και στους μαύρους ενήλικες.

Η διαφορά στη συστολική αρτηριακή πίεση από μόνη της, ήταν αυτή που θεωρήθηκε ότι μείωσε τον κίνδυνο κατά 14,6% μέσω της διατροφής DASH και 7,9% μέσω της διατροφής με φρούτα και λαχανικά.

Η διατροφή DASH δηλαδή υπερίσχυσε κατά 7,2% έναντι της διατροφής με φρούτα και λαχανικά.

Η δίαιτα DASH είχε σημαντική επίδραση στη μείωση της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (κακή χοληστερόλη – HDL) κατά 8,8% έναντι της πιο ουδέτερης επίδρασης της δίαιτας με φρούτα και λαχανικά.

«Τα ευρήματα έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και στοχεύουν στην παροχή συμβουλών για τις διατροφικές επιλογές αλλά και τις προσδοκίες για 10ετή μείωση του κινδύνου αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου», γράφουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα θα δημοσιευτούν στο τεύχος Ιανουαρίου της επιθεώρησης της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Πηγή: healthday.com