Διατροφικές συμβουλές

Αλεύρι μπανάνας: Γιατί πρέπει να το εντάξετε στη διατροφή σας

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η αντικατάσταση μιας μικρής ποσότητας αλεύρου σίτου στα μπισκότα με αλεύρι από φλούδα μπανάνας, ενίσχυσε τη θρεπτική αξία των μπισκότων χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τη γεύση και την υφή τους.

Αλεύρι μπανάνας: Γιατί πρέπει να το εντάξετε στη διατροφή σας

Η ενσωμάτωση της φλούδας μπανάνας στη διατροφή, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, παρέχοντας παράλληλα σημαντικά οφέλη στην υγεία.

«Η κατανάλωση φλούδας μπανάνας μπορεί να ωφελήσει όχι μόνο τους καλλιεργητές (παρέχοντας λύση διαχείρισης απορριμμάτων) και τη γεωργική βιομηχανία (παράγοντας έσοδα από τη μετατροπή των αποβλήτων σε χρήσιμα αγαθά), αλλά έχει σημαντική θρεπτική αξία για την υγεία», σύμφωνα με τη Δρα Wolyna Pindi, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Sabah στη Μαλαισία.

Οι μπανάνες είναι η τέταρτη σε κατανάλωση καλλιέργεια μετά το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι. Οι φλούδες μπανάνας αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 35% του βάρους τους και γενικά καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων ή στην κομποστοποίηση.

Περιέχουν όμως μεγάλες ποσότητες οργανικών ενώσεων και η αποσύνθεσή τους σε χώρους υγειονομικής ταφής προκαλεί εκπομπή ισχυρών αερίων του θερμοκηπίου όπως το μεθάνιο.

Οι προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, οδήγησαν στη χρήση της φλούδας μπανάνας για την παραγωγή βιοκαυσίμων, λιπασμάτων, επεξεργασίας λυμάτων και σε άλλες βιομηχανικές εφαρμογές.

Ταυτόχρονα, επειδή η φλούδα της μπανάνας είναι βρώσιμη, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την κατανάλωσή της, στην προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων.

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, καθιστά τη φλούδα της μπανάνας ιδανική επιλογή στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Οι μπανανόφλουδες περιέχουν υψηλά επίπεδα φαινολικών ενώσεων που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτές οι φαινολικές ενώσεις έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να ωφελήσουν τους πάσχοντες από διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Είναι επίσης πλούσιες σε πρωτεΐνες, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αμινοξέα.

Η φλούδα μπανάνας έχει χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική του κρέατος, αλλά και ως vegan υποκατάστατο για το χοιρινό και το μπέικον.

Οι φλούδες μπανάνας περιέχουν υψηλά επίπεδα του αμινοξέος τρυπτοφάνη που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Επιπλέον, το μαγνήσιο και το κάλιο που περιέχουν συνδέονται με τη μυϊκή χαλάρωση. Αυτές οι ιδιότητες σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, έχουν οδηγήσει στη χρήση της φλούδας μπανάνας για την παρασκευή τσαγιού.

Το αλεύρι από φλούδες μπανάνας έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των θρεπτικών ιδιοτήτων διαφόρων ειδών διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού και των κέικ.

Για παράδειγμα, μελέτη έδειξε ότι το 5% έως 10% του σιταριού στο ψωμί μπορεί να αντικατασταθεί με αλεύρι από φλούδα μπανάνας για να ενισχυθεί το διατροφικό προφίλ χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τη γεύση ή άλλες ιδιότητες όπως το χρώμα, το άρωμα και την υφή.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Αλιγκάρ στην Ινδία, εξέτασαν πρόσφατα εάν η αντικατάσταση αλεύρου σίτου με αλεύρι από φλούδα μπανάνας θα μπορούσε να ενισχύσει τη θρεπτική αξία ιδιότητες των μπισκότων.

Οι ερευνητές αντικατέστησαν μια μικρή ποσότητα επεξεργασμένου αλεύρου σίτου στα μπισκότα με αλεύρι από φλούδες μπανάνας.

Ετοίμασαν πέντε παρτίδες μπισκότων, αντικαθιστώντας το 0% (ομάδα ελέγχου), το 7,5%, το 10%, το 12,5% ή το 15% του αλεύρου σίτου με αλεύρι από φλούδα μπανάνας. Η αύξηση της ποσότητας αλευριού από φλούδα μπανάνας στα μπισκότα είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία και μέταλλα, αλλά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες. Η αύξηση της περιεκτικότητας σε υγρασία πιθανότατα οφείλεται στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στο αλεύρι από φλούδα μπανάνας.

Επιπλέον, τα μπισκότα με υψηλότερες συγκεντρώσεις αλευριού από φλούδα μπανάνας είχαν περισσότερες φαινολικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά. Με άλλα λόγια, εκτός από τη μείωση των επιπέδων πρωτεΐνης, η αύξηση των επιπέδων αλευριού από φλούδα μπανάνας στα μπισκότα βελτίωσε το διατροφικό τους προφίλ.

Τα μπισκότα περιέχουν πολλά λιπαρά, η οξείδωση των οποίων μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής τους. Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχουν οι φλούδες μπανάνας μπορεί να αυξήσει και τη διάρκεια ζωής των μπισκότων.

Πηγή: Medical News Today