Διατροφικά στοιχεία | ανά 100g |
---|---|
Ενέργεια | 1350 kJ / 322 kcal |
Λιπαρά | <0.1g |
Κορεσμένα | <0.1g |
Υδατάνθρακες | 12.6g |
Σάκχαρα | 12.5g |
Εδώδιμες ίνες | 0.0g |
Πρωτεΐνες | 0.3g |
Αλάτι | <0.01g |
Το γκουαρανά (Paullinia cupana) είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί στα τροπικά δάση του Αμαζονίου. Τα εκχυλίσματα από τους καρπούς του φυτού αυτού χρησιμοποιούνταν ευρέως σε ιατρικά και θεραπευτικά ροφήματα στην αμερικάνικη ήπειρο από τους αυτόχθονες κατοίκους πολύ πριν την έλευση του Κολόμβου.
Οι διεγερτικές, αναζωογονητικές και αφροδισιακές ιδιότητες που αποδίδονταν στα ροφήματα αυτά σε συνδυασμό με τη βελτίωση γαστρεντερικών συμπτωμάτων μετά από χρήση τους έκαναν το γκουαρανά ένα πολύ δημοφιλές φυτό.
Το γκουαρανά μέχρι και σήμερα καλλιεργείται αποκλειστικά στην περιοχή της Βραζιλίας και η παραγωγή αυτή καλύπτει τις πολύ υψηλές παγκόσμιες ανάγκες. Το γκουαρανά περιέχει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Θεωρείται ότι το γκουαρανά βελτιώνει την αντοχή και την απόδοση των αθλητών, μειώνει την όρεξη και ευνοεί τη μείωση του σωματικού βάρους και λίπους, ενώ χρησιμοποιείται με σκοπό την πνευματική διέγερση και διαύγεια.
Χρήση: συγκεκριµένη ημερήσια δόση δεν έχει καθοριστεί αλλά καλό θα ήταν να μην ξεπερνά τα 3 γραμμάρια σκόνης ,οπότε ½ κουταλάκι του γλυκού σε χλιαρό νερό, σε χυμό ή σε φυτικό ρόφημα είναι ιδανικός συνδυασμός.
Όταν χρησιμοποιείται για τόνωση, δεν συνιστάται η συνεχής λήψη μεγάλης ποσότητας για περισσότερο από μια εβδομάδα, λόγω της καφεΐνης που περιέχει. Επίσης δεν θα πρέπει να καταναλώνεται στο χρονικό διάστημα 2 ωρών πριν από τον ύπνο.
Υπερβολική δόση ίσως προκαλεί αϋπνία, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, έξαψη και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.