Μάκα κόκκινο
Διατροφικά στοιχεία | ανά 100g |
---|---|
Ενέργεια | 1448 kJ / 332 kcal |
Λιπαρά | 1,8 |
Κορεσμένα | 0,7 |
Υδατάνθρακες | 65 |
Σάκχαρα | 22 |
Εδώδιμες ίνες | 13 |
Πρωτεΐνες | 11 |
Αλάτι | 0,53 |
Η μάκα είναι ένα ποώδες διετές ή ετήσιο φυτό (σε μερικές πηγές αναφέρεται ότι είναι πολυετές) το οποίο φύεται σε μεγάλα υψόμετρα στις Άνδεις του Περού. Καλλιεργείται για τη σαρκώδη υποκοτύλη του η οποία χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό φυτό.
Η θρεπτική αξία της αποξηραμένης ρίζας της μάκα είναι υψηλή, παρόμοια με τους σπόρους δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι. Περιέχει 60% υδατάνθρακες, 10% πρωτεΐνες, 8,5% φυτικές ίνες, και 2,2% λίπη. Η μάκα είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία και ειδικότερα σελήνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, και σίδηρο και περιέχει λιπαρά οξέα, μεταξύ άλλων λινολεϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ και ελαϊκά οξέα, καθώς επίσης και πολυσακχαρίτες.
Μικρής κλίμακας κλινικές δοκιμές σε άντρες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα από μάκα μπορεί να αυξήσει τη λίμπιντο και να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος. Χρειάζονται ωστόσο εκτενέστερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, απαιτούνται έρευνες σε άτομα με σεξουαλική δυσλειτουργία και στειρότητα. Καμία από τις έρευνες που έχουν γίνει ως τώρα δεν φανερώνουν οποιαδήποτε επίδραση της μάκα στα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών. Δεν έχει αναφερθεί τοξικότητα.
Χρήση: τα 5γρ ημερησίως θεωρείται η μέγιστη ποσότητα για τον οργανισμό
Μπορούμε να ξεκινήσουμε σταδιακά με 2γρ ημερησίως και μετά από μία εβδομάδα να αυξήσουμε την ποσότητα ανά βδομάδα σε 3-5γρ
Γευστική μας πρόταση σε ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή σε κάποιο φυτικό ρόφημα.